Dnes zabrousíme opět do tajů výživy a prvků, které jsou pro tělo životně důležité a jejich nedostatek může mít nepříjemné. Pod lupu se nám dostal draslík.
Nebudu vás nudit chemii, ale budu se snažit popsat základní info o draslíku a proč a jak ho získat.
Draslík je pro tělo opravdu důležitým prvkem – zajišťuje přesnou funkci kardiovaskulárního systému, udržuje správnou rovnováhu tekutin v těle, udržuje svaly napjaté nebo přeměňuje glukózu v energii.
Draslík je bohatě zastoupen v několika potravinách a jeho nedostatek, pokud jíte vyrovnaně s velkou pravděpodobnosti nezaznamenáte. Vyskytuje se v mase, zelenině, ovoci, luštěniny, ořechy i třeba vločky.
Nejlepšími zdroji jsou (hodnoty na 100 gramů)
Vařením se velké množství nejen draslíku z potraviny “vypaří”, preferujte čerstvou zeleninu před tou vařenou.
Draslík je jednoznačně potřebný, doporučená denní dávka je 5000 mg. Draslík pomáhá snášet vysoké teploty, snižovat tlak, odstraňuje únavu, zlepšuje opravu svalů po zraněních. Při dodání draslíkově bohatých pokrmů (klidně i banán) se tělo rychle vzpamatovává a nehrozí vznik srdeční poruchy. Nedostatek draslíku poznáte pomocí únavy, netečnosti, nespavosti, měkkých i slabých svalů, ale i nepravidelných tepem.
Draslík je však i toxický, to však při denní dávka okolo 25 g, což není až tak běžné dosáhnout…
Draslík se v těle udržuje pouze v přítomnosti hořčíku, který můžete získat třeba z obdobných potravin – luštěniny, ořechy,…
Draslík je vylučován i kávou, alkoholem, sladkostmi, brambůrkami, aspirinem nebo i prášky na hubnutí! Bylo zjištěno, že infarkt před 50 rokem života je způsobena nejspíše nedostatkem draslíku, který pramení z životního stylu – hospoda, pojídání chipsů u televize, slazených nápojů a snaha zhubnout pomoci prášků…
O draslíku vše, příště si povíme něco o dalším prvku, který nám v těle pomáhá a je třeba dát si na něj pozor…