zdroje vlákniny a rizika při nedostatku

Co je vláknina a proč ji jíst

V další části věnované jídlu se podíváme na téma – vláknina. Hodně se o ní mluví, ale nevím, zda-li je správně objasněný její význam pro lidské tělo – výživově i zdravotně. Tak jdeme na to.

More...

Funkce vlákniny

Nejspíše jste již slyšeli, že potraviny bohaté na vlákninu je dobré jíst z důvodu, že déle vydrží v žaludku a potlačí tak pocit hladu. Ano, hlavně o tom je vláknina a tato informace by nám mohla stačit a mohli bychom jít vyrazit do obchodu na vysoce vlákninové jídla. Tuto vlastnost má rozpustná vláknina, která kromě toho ještě přispívá ke snížení cholesterolu a rizika kardiovaskulárních chorob.

Vedle rozpustné vlákniny existuje ještě nerozpustná vláknina. Ta reguluje krevní cukr a zrychluje proces vyprázdňování střev při tvorbě stolice.

Obě skupiny navyšuji objem samotného jídla bez navýšení počtu kalorií, může tedy snížit i chuť na další jídlo, což je užitečné při redukci váhy.

Vláknina hraje významnou roli v práci střev, takže je určitě třeba se zajímat o její příjem, hlavně v dobách, kdy je rakovina střev na vzestupu, před níž vláknina chrání.

Zdroje vlákniny

Největším zdrojem vlákniny jsou luštěniny a zelenina.

Rozpustná vláknina

Rozpustná (pektiny, gumy, oligofruktosa) na sebe ve velkém množství umí vázat vodu, a proto velice snadno bobtná. Umí podpořit střevní peristaltiku a změkčuje stolici, ovšem bakterie žijící v tlustém střevě ji částečně rozkládají.

Obsahují ji luštěniny, ovoce, houby, brambory, velká část zeleniny. Známou rozpustnou vlákninou je psyllium z obalů semen jitrocele indického

zdroje rozpustné vlákniny

  • luštěniny
  • obiloviny
  • ovoce (banán, jablko, bobule)
  • zelenina (brokolice, kořenová)
  • brambory
  • psyllium

Nerozpustná vláknina

Nerozpustná vláknina (lignin, celulosa, hemicelulosa) sice vodu pohlcuje, ovšem nikdy z ní nenabobtná. Umí ale navodit pocit sytosti a bojuje proti zácpě. Najdeme ji v kořenové zelenině, ořechách, různých semínkách a slupkách z obilovin, ale i v luštěninách.

zdroje nerozpustné vlákniny

  • celozrnné jídla se slupkama
  • otrupy
  • ořechy
  • celer, květák, cuketa

Nedostatek vlákniny a zdravotní rizika

Nedostatek vlákniny znamená možné problémy se střevy – rakovina či jejich špatná funkce -, často je to příčina obezity a nadváhy, protože lidé nekonzumují potraviny s vysokým obsahem vlákniny a upřednostňují zpracované a fast food jídlo, které je očištěno nejen o vlákninu, ale i o další významné látky, které tělu pak chybí.

Další zdravotní rizika již byla zmíněná – zvýšený cholesterol, riziko cukrovky či výskyt kardiovaskulárních chorob.

Doporučený příjem vlákniny je 25 – 30 gramů denně pro dospělého člověka.

Přirozená vláknina z potravy se ale jako celek nedá nahradit vlákninou v tabletách. Proto je třeba pamatovat na to, že tablety s vlákninou jsou jenom doplňkem, nikoli náhradou.

Česká republika ovšem je ve spotřebě vlákniny na mnohem nižších hodnotách, cca na 11-15 gramech denně a i kvůli tomu drží smutné světové prvenství v rakovině konečníku. Odborníci na výživu se shodují, že to je ideální množství (25-35 g).

Zajímá-li vás, jak nemoci způsobené nedostatkem vlákniny dozvíte se je zde.

Informace o vláknině najdete na etiketě v sekci sacharidy, kde by měla být vláknina zvlášť rozepsaná, obdobně jako cukr.

Leave a Comment: