recept-pizza

Recept na pizzu, kterou můžete téměř bez výčitek

Pizza je umísťována do kategorie ne, vzhledem k její vysoké kalorické hodnotě, ale i tuku. Dám vám recept na pizzu, kterou si můžete připravit sami a doma a můžete se cítit dobře.

Pizzy z pizzerií mají blbou vlastnost jsou mastné jako čert a dělány z hladké mouky, která není pro zdravou výživu zrovna výhra. Mastnota znamená tuk navíc a ne ten dobrý. Mouka vás tak trochu zazdí a udělá i neplechu, a na pár hodin se můžete po takové pizze rozloučit s dobrou formou či pocitem.

Domácí pizza

Suroviny do této pizzy jsou dražší, ale pořád vás to vyjde výrazně levněji než v nejbližší pizzerii a navíc má to kouzlo, že jste si to připravili sami. Ovlivníte, co tam bude, budete vědět, kolik oleje tam šlo a mastné ruce mít nebudete… Takže jdeme na suroviny(je to na jeden “koláč”).

  • 150 g celozrnné mouky
  • 60 ml teplé vody
  • lžíce oleje (klidně olivový)
  • droždí (2-3 g, ale nemusí být)
  • špetka soli

Tuto směs smíchejte a zpracujte do těsta, se kterým se bude dát pracovat – dobře válet či točit (pokud jste tak zruční). Pokud jste dali droždí nechte chvilku odpočinout.

Celozrnná mouka stojí okolo 30Kč/kg, ale je i chuťově daleko lepší a necítíte se po ní nafoukle. Je to zdravější a investice do zdraví a lepšího jídal se vždy vyplatí…

Po odležení už rozválejte nebo rozprostřete na plech, který máznete troškou oleje a jdete si tvořit svůj svět podle své chuti.

Takováto placka má hodnotu cca 18g bílkoviny, cca 100 g sacharidy, cca 5 g tuku.

Co dávat na pizzu

Je jedno, jak to nazvete v cíli, hlavně dávejte tam podle sebe. Nejjednodušší a vždy mi chutnala nejvíce je jednoduchá Margarita – rajčata, mozzarella a bazalka a sýr zakápnout olivovým olejem. Tato kombinace je smrtící a nic se ji nevyrovná.

Pokud musíte mít salám na pizze je to vaše volba, stejně jako klobásky či ananas. Ve vrstvě nahoře už se meze nekladou.

Jak na rajčatový podklad

Pro první vrstvu – tu rajčatovou – můžete využít několika způsobu, jednoduché a podle mě nejhorší jsou kečup nebo protlak. Kečup zastíní chuť zbytku ingrediencí a navíc zkazí prvky zdravé pizzy. Protlak je lepší variantou, ale musí se trochu doladit – sůl, cukr, bylinky.

K dostání jsou celoročně krájená rajčata, která je dobré užít na podklad. Většinou se jedná pouze o rajčata s minimem škodlivin. Nebo pokud jste v sezóně a máte vlastní záhon, tak určitě si udělejte vlastní podklad. Rajčata oloupejte, nakrájejte a třeba lehce prokatrujte, ale můžete nechat i kusy. Dochuťte a roztírejte.

Výsledek

Nevypadá to nejlépe, ale chuť to vynahradí!

Domácí pizza

Domácí pizza

Recept na pizzu, kterou můžete téměř bez výčitek 1

Jíme zdravě s Fitrecepty – 120 zdravých a chutných receptů pro celou rodinu

Leave a Comment: