Pizza je umísťována do kategorie ne, vzhledem k její vysoké kalorické hodnotě, ale i tuku. Dám vám recept na pizzu, kterou si můžete připravit sami a doma a můžete se cítit dobře.
Pizzy z pizzerií mají blbou vlastnost jsou mastné jako čert a dělány z hladké mouky, která není pro zdravou výživu zrovna výhra. Mastnota znamená tuk navíc a ne ten dobrý. Mouka vás tak trochu zazdí a udělá i neplechu, a na pár hodin se můžete po takové pizze rozloučit s dobrou formou či pocitem.
Obsah
Suroviny do této pizzy jsou dražší, ale pořád vás to vyjde výrazně levněji než v nejbližší pizzerii a navíc má to kouzlo, že jste si to připravili sami. Ovlivníte, co tam bude, budete vědět, kolik oleje tam šlo a mastné ruce mít nebudete… Takže jdeme na suroviny(je to na jeden “koláč”).
Tuto směs smíchejte a zpracujte do těsta, se kterým se bude dát pracovat – dobře válet či točit (pokud jste tak zruční). Pokud jste dali droždí nechte chvilku odpočinout.
Celozrnná mouka stojí okolo 30Kč/kg, ale je i chuťově daleko lepší a necítíte se po ní nafoukle. Je to zdravější a investice do zdraví a lepšího jídal se vždy vyplatí…
Po odležení už rozválejte nebo rozprostřete na plech, který máznete troškou oleje a jdete si tvořit svůj svět podle své chuti.
Takováto placka má hodnotu cca 18g bílkoviny, cca 100 g sacharidy, cca 5 g tuku.
Je jedno, jak to nazvete v cíli, hlavně dávejte tam podle sebe. Nejjednodušší a vždy mi chutnala nejvíce je jednoduchá Margarita – rajčata, mozzarella a bazalka a sýr zakápnout olivovým olejem. Tato kombinace je smrtící a nic se ji nevyrovná.
Pokud musíte mít salám na pizze je to vaše volba, stejně jako klobásky či ananas. Ve vrstvě nahoře už se meze nekladou.
Pro první vrstvu – tu rajčatovou – můžete využít několika způsobu, jednoduché a podle mě nejhorší jsou kečup nebo protlak. Kečup zastíní chuť zbytku ingrediencí a navíc zkazí prvky zdravé pizzy. Protlak je lepší variantou, ale musí se trochu doladit – sůl, cukr, bylinky.
K dostání jsou celoročně krájená rajčata, která je dobré užít na podklad. Většinou se jedná pouze o rajčata s minimem škodlivin. Nebo pokud jste v sezóně a máte vlastní záhon, tak určitě si udělejte vlastní podklad. Rajčata oloupejte, nakrájejte a třeba lehce prokatrujte, ale můžete nechat i kusy. Dochuťte a roztírejte.
Nevypadá to nejlépe, ale chuť to vynahradí!