Site icon Fitness101.cz

Máme nadváhu v genech? A co když je to jen výmluva?

Máme to v genech?

Máme to v genech? TaniaVdB / Pixabay

Geny jsou velmi citlivé téma. Na kolik je genová predispozice reálná co se týče toho, jak vypadáme? A jak moc ovlivňují naši váhu?

Nechci se pouštět příliš hluboko a široce do tématu. Nejsem na to příliš odborník, ale zkusím přispět svou trochou do mlýna. Geny mohou mít významný vliv na to, zda-li třeba má někdo vrozenou vadu nebo trpí nemoci či alergii od narození (třeba nesnášenlivost lepku nebo zrakové problémy). Tam jsou geny reálné a svou roli hrají významně a ovlivňují kvalitu života.

“Mám to v genech. Budu tlustá/ý…”

Je to jedna z takových výmluv/omluv, které vám lidé uvěří (zvláště znají-li vaše rodiče, prarodiče). Jsou na úrovni dalších omluv/výmluv jako nemám čas, nemám peníze, nevím jak…

Kdybych věřil, že to je o genech, pak by se mi nikdy nepodařilo ztratit svou váhu během půl roku a celkem si ji držet. Kdybych postupoval podle genů, měl bych mít třeba méně nebo více nadváhu (jako jsem měl).

Zatímco jsem se pár let na to vymlouval a lidé okolo to tak nějak brali za to, že je to v genech, jedno jaro jsem se rozhodl bojovat proti genům.

Lenost skrytá v genech a za geny

V genech máme to, že jsme na někoho podobní, nějaké alergie, možná povahu a tak dále. V genech už ale až tak nebude to, že máme jíst špatné jídlo, které nás dělá nemocnými, pít sladké limonády a ležet před televizí. Možná lehce vliv na váhu může mít, ale lze to překonat větší píli a důslednosti.

Tohle chování je spíše o zvyku a tomu, jak jsme byli vychovávaní, co jsme jedli v mládí, jaký jste měli vztah k pohybové aktivitě atd.

Nezaměňujme proto návyk a geny.

Nikdy není předurčen být tlustý, protože to má v genech. Každý může sáhnout na svůj jídelníček, koupit si kolo a jezdit a třikrát týdně si zacvičit v pokoji. Každý také může pít kolu, jíst hranolky se smaženým sýrem a sledovat sport v TV. Je to o vás, ne o předcích a genech

Těším se na vaše reakce 🙂

Exit mobile version