• You are here:
  • Home »
  • Poradna »
Doplňky stravy jako česnek, chlorella či echinacea

Doplňky stravy pro vaše zdraví – dejte přednost přírodním doplňkům

Přírodní doplňky stravy slouží k doplnění živin a napomáhají k lepšímu zdraví. Je to skvělý způsob, jak pro sebe udělat něco dobrého, zlepšit svou fyzickou kondici, stav pleti, nehtů a vlasů, cítit se lépe a dodat tělu vše, co potřebuje. I když se stravujeme pestře, nemusíme organismu dodat určité živiny.

More...

Výživové doplňky jsou dnes velmi vyhledávané a jejich nabídka je opravdu široká. Lepší než chemické vitaminy a minerály v tabletách jsou právě produkty, které nám „naservírovala“ sama příroda. I ty lze ale sehnat v podobě prášku, extraktu nebo tablet, zato zcela bez chemie. O jejich hodnotě rozhoduje nejen složení, ale i způsob zpracování. Které doplňky stravy patří k nejoblíbenějším?

Chlorella

Tablety chlorelly pro detoxikaci organismu

Photo by HealthGauge Doplňky stravy pro vaše zdraví – dejte přednost přírodním doplňkům 5

Sladkovodní řasa Chlorella obsahuje širokou škálu biologicky aktivních látek, které třeba ani v jiných rostlinách nenajdeme. Především má nejvyšší koncentraci chlorofylu ve světě rostlin. Obsahuje také bílkoviny, vitaminy, minerály a růstový faktor CGF. Unikátní je obsah vitaminu B12, který se v rostlinách téměř nevyskytuje. Chlorella je velmi vhodným doplňkem pro vegetariány a vegany. Dokáže naše tělo čistit od jedů a těžkých kovů, kterým je dennodenně vystavováno. Posiluje imunitu a zabraňuje předčasnému stárnutí organismu.

Koupit Chlorellu můžete tady.

Vláknina – psyllium

Vláknina je nezbytná pro trávení, zdraví střev, a tím pádem i zdraví člověka obecně. V naší stravě je jí ale často málo. Doplnit ji můžeme rozpustnou vlákninou zvanou psyllium. Ta vzniká vyčištěním obalů semen jitrocele indického. V trávicím traktu svůj objem zvětší až 40x a vytvoří se gel, který z trávicího traktu odvádí škodliviny. Zároveň navozuje pocit zasycení, takže pomáhá při hubnutí. Podporuje metabolismus tuků a pomáhá udržet správnou hladinu cholesterolu v krvi. Psyllium je výborné například při zácpách, hemoroidech nebo v těhotenství. Dalšími druhy vlákniny, které můžeme užívat, jsou například lněná vláknina, inulin, vláknina z rostliny guar nebo mořská řada Kelp.

Aloe vera

listy aloe vera

Photo by tjmwatson Doplňky stravy pro vaše zdraví – dejte přednost přírodním doplňkům 5

Tato tučnolistá rostlina je již po staletí známá svými pozitivními až téměř zázračnými účinky. Šťáva získaná z jejích listů obsahuje vitamíny, minerály, aminokyseliny a enzymy. Podporuje trávení a posiluje imunitu, je výborným detoxikačním prostředkem. Ovlivňuje příznivě metabolismus inzulinu a udržuje optimální hladinu glukózy v krvi. Navíc pomáhá proti únavě a posiluje psychiku. Aloe nejčastěji koupíme ve formě šťávy nebo extraktu.

Hlíva ústřičná

Tato dřevokazná houba zvaná také Hiratake je tradičním doplňkem stravy a potravinou v Číně a Japonsku, do povědomí se ale dostala už i u nás. Je ceněná v medicíně, lékařství i kulinářství, obsahuje cenné látky pro naše tělo. Jedná se především o vitaminy, minerály, stopové prvky a beta glukan, nezbytné pro správnou imunitu a vitalitu. Pokud vám houby nechutnají, dopřejte si ji třeba ve formě tablet.

Zelený ječmen

Mladý ječmen se zpracovává ve fázi, kdy obsahuje nejvíce živin a vlákniny. Tehdy se z něj vyrábí prášek, ze kterého lze připravit životadárný a lahodný nápoj. Ten dodá tělu enzymy, vitamíny, minerály, stopové prvky a aminokyseliny. Nápoje se pije nalačno před jídlem, nebo můžete prášek zamíchat do jogurtu či cereálií.

Česnek

garlic photo

Česnek je antioxidant, obsahuje řadu vitaminů, minerálů a allicin. Dalšími složkami jsou polysacharidy, saponiny, flavonoidy a lektiny. V léčitelství se vyžívá jako přírodní antibiotikum a antiseptikum. Posiluje imunitu, optimalizuje trávení, působí proti parazitům ve střevech, snižuje krevní tlak a upravuje hladinu cholesterolu v krvi. Pokud vám vadí zápach z úst po jeho konzumaci, dopřejte si jej třeba v tabletách.

Echinacea

Echinacea neboli třapatka je rostlina původem z Ameriky. K nejvýznamnějším složkám patří echinacein, kyselina lékořicová, kyselina kávová, flavonoidy a esenciální oleje. Extrakt z echinacey urychluje hojení, posiluje imunitu stimulací buněk imunitního systému, pomáhá lépe zdolávat infekce i nachlazení. Je skvělou prevencí nachlazení a chřipky, a pomáhá je lépe zdolat, pokud už propukly. Sehnat ji můžete v podobě čaje, tinktury, tobolek, pastilek i v dalších formách.

Zelená káva

V zrnech kávy se procesem pražení zničí mnoho prospěšných látek. Populárním doplňkem stravy je proto zelená káva. Extrakt ze zelené kávy je bohatý na chlorogenové kyseliny a kyselinu kávovou. Má výborné antioxidační účinky, kyselina chlorogenová je totiž přírodním antioxidantem a polyfenolem. Podílí se také příznivě na metabolismu sacharidů, které se stanou dobrým zdrojem energie a neukládají se tolik v problematických partiích v podobě tuku, a to i díky obsahu kofeinu v kávě. Zelená káva dnes patří k nejpopulárnějším prostředkům na podporu hubnutí.

Kde doplňky stravy koupit? 

Tyto a další doplňky stravy můžete koupit v lékárnách, a to jak kamenných, tak internetových. Příkladem je Pilulka.cz nebo Lekarna.cz.  Dalšími místy jsou e-shopy se zdravou výživou a doplňky, jako Naturgreen.cz nebo Vitaland.cz. Zajímavou možnost namíchat si vlastní doplněk stravy na míru poskytuje Mixturam.cz

Při nákupu dbejte na to, aby šlo o preparáty čistě přírodní, nejlépe v bio kvalitě. Neměly by mít žádné umělé přísady a konzervační látky. Forma, kterou si zvolíte, je čistě na vás. Někomu vyhovují kapsle, jinému tablety nebo forma nápoje.  Vždy dodržujte doporučené dávkování a návod, jak nejlépe přípravek užívat.

Leave a Comment: