Site icon Fitness101.cz

Studie: Strava bohatá na proteiny má lepší výsledky v boji s nadváhou

Studie: Strava bohatá na proteiny má lepší výsledky v boji s nadváhou 5

Řada lidí se bojí jíst dostatek bílkovin, přitom je to klíč k úspěchu s nadbytečnými kilogrami, jak naznačuje i aktuální studie a mnoho dalších zkušeností lidí, kteří byli na vysoce proteinové dietě. Jak se tentokrát účinek měřil?

Výzkumnici do svého experimentu přizvali, řekněme, běžný vzorek lidí, kteří mají problém s váhou – neaktivní lidé s nadváhou, věkově kolem 45 let. Celkem přizvali třicet takových a podrobili je dvěma fázím, každá trvala 28 dnů.

První období snědli stejný počet kalorií, jako během dne spálili. V druhém období přijali pouze 75% z počtu kalorií, které spálili.

Rozdělení do skupin

  1. Řídila se běžnými radami nutričních poradců: třikrát denně jídlo (běžně doporučují vícekrát, takže výsledky mohou být jiné) – 15% kalorií z proteinů, 60% ze sacharidů a 15% z tuků.
  2. Skupina jedla kalorie v poměru: 35% protein, 45% sacharidy a 20% tuky – třikrát denně
  3. Poměr stejný jako skupina č. 2 – šestkrát denně

Očekávání

Očekávalo se, že lidé na proteinově bohaté stravě ztratí více tělesného tuku než na tradiční dietě.

Výsledek

Potvrdil očekávání. Tuk ztráceli nejvíce lidé ze třetí skupiny – lidé s větším poměrem bílkovin a šesti jídly denně. Pro někoho zklamání, ale poslední skupina nabrala svalovou hmotu, zatímco druhá skupina hmotu ztrácela. Proč zklamání? Někdo totiž vidí pouze váhu jako číslo.

Tabulka s údaji. TD3 – tradiční strava, HP3 – proteinová 3x denně, HP6 – 6x denně.
Body weight – váha, Body fat – tuk v těle, Lean body mass – svalová hmota, fat mass – tuk. – zdroj: http://www.ergo-log.com/protein-rich-slimming-diet-six-meals-a-day.html

Křivky nejníže je zobrazena proteinová strava 6x denně

Závěr

Tato studie ukázala to, co už je několikrát známé. Kalorie z proteinů jsou jiné než ty ze sacharidů. Jeden příklad za všechny najdete v nízkosacharidové stravě, která má ohromné výsledky při hubnutí. Pokud chcete zhubnout, měli byste v prvé řadě změnit poměr bílkovin a sacharidů.

zdroj studie: http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/23703835

Exit mobile version