Site icon Fitness101.cz

Extrémně účinná strava – zhubněte pět kilo za týden

Nízkosacharidova strava

Nízkosacharidova strava

Existuje určitá strava, která se při správné kombinaci, stane žroutem vaši váhy a vy budete za týden vypadat úplně jinak. Nejedná se o žádnou extra věc a mám to odzkoušené. Během týdne můžete ztratit až 5 kg a to v tuku.

More...

Celé tajemství tkví v sacharidech a poznání, co jsou vlastně zač. Když to poznáme, musíme je ze stravy vyloučit a pak výsledky budou hned k vidění. Možná jste již četli o nízkosacharidové stravě nebo četli skvělou knihu Čtyřhodinové tělo od Ferrisse. Pojďme se tomu podívat na zoubek.

Pro koho je nízkosacharidovka vhodná?

Podle mě dlouhodobě pro nikoho, protože skrývá v sobě i nějaké nebezpečí, ale při krátké době je to skvělá příležitost pro nastartování vašeho hubnoucího cyklu nebo pokud jste zápasník a musíte splňovat váhu pro soutěž, pak je nízkosacharidová strava právě pro vás.

Výsledky jsou zřetelné hned a již po první dnu na ni jsem zaznamenal čtyři kila dole, během týdne se to ustálilo a na konci týdne jsem měl úbytek pěti kilo. Jediná cesta k úspěchu na této stravě vede před kázeň ve stravě a na to, že si musíte zvyknout na dočasný život bez cukrů. Jde to, ale já to vydržel pár dní…

O čem to je?

Jedná se opravdu o absolutní vyloučení sacharidů a mléčných výrobků ze stravy. Takže žádné pečivo, brambory, rýže, sladkosti, ovoce... Sacharidy jsou zodpovědné za tuk v těle, ale život bez nich není zrovna ideální, i když se vás o tom bude někdo snažit přesvědčit. Netvrdím, že mám pravdu já, ale dlouhodobě to fakt není možné.

A co teda jíst? Maso, maso, maso. Nejen maso je bílkovina, přidejte vejce a luštěniny jako fazole nebo čočka a zeleninu.

Kalorií přijmete tuny, přijmete jich daleko více než při „běžné“ stravě, ale to vůbec při kombinaci maso se zeleninou a fazolemi vůbec nevadí. Budete hubnout i tak! Kalorie z proteinů používá tělo jako palivo, zatímco ze sacharidů je ukládá do tuků.

Hodně důležité je pít vodu. I zelený čaj nebo maté je přípustné. A to pít ji opravdu hodně, protože strava pracuje a na to potřebuje vodu.

Nuda, nuda, nuda

Když jsem byl na „dietě“, tak mě to časem přišlo nudné. Pořád fazole, maso, zelenina…. . Představa, že bych se dlouhodobě na snídani stravoval fazolemi a masem, není pro mě aktuálně příjemná.

Na stravě jako je ta nízkosacharidová je super, že toho můžete jíst tolik až vám z toho bude špatně, budete narvani k prasknutí a stejně hubnete. Jíte třeba jen třikrát denně, protože fazole udrží váš žaludek plný dlouho díky vlákniny, které obsahují dostatek.

Nudy se zbavíte v tzv. „žrací“ den, kdy můžete dohnat všechno, co vám v jídelníčku chybělo. Ovoce, čokoláda, cukr po kilech, jezte co chcete.

Následky terapie

S odstupem času jsem rád, že jsem šel do experimentu s touto stravou. Vydržel jsem sice jen 10 dnů, ale nastartovalo mě to ke skvělé proměně. Během 10 dnů jsem měl o 5 kg méně a rovněž jsem zaznamenal několika centimetrový úbytek v pase, na břichu i odešel obvod bicepsů, kde zůstala víceméně svalová hmota…

Navykl jsem si hodně pít vodu, jíst hromadu zeleninu ke všemu a milovat fazole.

Chyběly mi cukry, hlavně ty z ovoce. Byl jsem zvyklý na tu energii, kterou mi dodá banán. Cítil jsem se myšlenkově zpomalený a tak jsem s tím raději přestal…

Mléčné výrobky ano nebo ne?

Mléčné výrobky povoleny při nízkosacharidové stravě nejsou. Důvod je jednoduchý, obsahují příliš mnoho sacharidů, kterých se chceme zbavit. Mléčné výrobky jsou spíše sacharidové než bílkovinové. Při testování bylo zjištěno, že tělo reaguje na mléko obdobně jako na bílé pečivo – velmi podobnou inzulínovou odezvou.

Jedinou výjimkou z mléčných výrobků je tvaroh, který má jiné složení než jogurt či mléko samotné. Tvaroh má něco přes 20% obsahu bílkovin, sacharidů v jednotkách.

Nebezpečí této stravy?

Není to tak pozitivní jak se zdá. Pokud jste zdravý člověk běžte do toho, ale pokud víte o nějakých problémech ve vašem těle, raději se poraďte s lékařem. Pravděpodobně vám řekne, že to je šílené tato strava, ale chtějte vědět, jak jste na tom s ledvinami nebo jestli nemáte problémy s trávením. Zpracování fazolí je pro tělo fakt náročné.

Neradím nikomu, ať to zkusí, vše je na zvážení každého. Pokud hledáte zázrak, kdy hubnete a nehýbete se, pak je to právě tato strava. Vydržte dva týdny a pak zhodnoťte.

Existují lidé, kteří ztratili i 50 kg díky této stravě, i možná více. Byly to extrémní případy, ale funguje to i na nich. Bez jediného dřepu nebo sedu-lehu. Strava je založena na termogenních potravinách, které zlikviduji sami sebe, ale i tuky.

Otázky ohledně nízkosacharidové / proteinové diety

Z důvodů často opakujících se dotazů, věnujte pozornost následujícím odpovědím. Velmi pravděpodobně zodpoví vaši otázku. Pokud ne zkuste si přečíst komentáře, kde odpověď také pravděpodobně najdete.

Mléčné výrobky?

Mléčné výrobky jsou spíše sacharidové než bílkovinové. Při testování bylo zjištěno, že tělo reaguje na mléko obdobně jako na bílé pečivo - velmi podobnou inzulínovou odezvou. => Vynechte jogurty, mléko apod. Výjimkou je tvaroh, který splňuje parametry pro tuto stravu.

Jak upravovat maso či zeleninu

Podle vašich preferencí. Vařené, smažené, pečené, grilované. Můžete připravovat na oleji. Zelninu můžete i konzervovanou není v tom až takový rozdíl, i když čerstvá/mražená je chutnější.

Doplním z komentáře: Maso a zeleninu upravujte dle libosti, varte, smazte, pecte. Jen davejte pozor na obsah sacharidu, ktere do jidla pridavate (napr. Kecup, sladkokysela omacka)

A co tuk???

Tuk není pro tělo až takový problém. Klidně užívejte olej, jezte vejce i maso (nemusí být úplně to nejtučnější, ale trochu taky nevadí). Tuk je v této stravě přítel.

Nebudu mít povislou kůži po zhubnutí?

Může se stát. Stejně jako při každém jiném hubnutí se nemusí kůže dostatečně rychle adaptovat. Po čase však úbytek na váze nebude tak razantní a může se kůže v klidu přizpůsobovat. Pokud povislá kůže bude, můžete pokračovat podle článku, jak se zbavit povislé kůže

Kolikrát denně jíst?

Je to zcela na vaši potřebě. Není problém přežít na třech velkých jídlech za den, znám lidi, kteří jí pouze dvakrát. Chcete-li se držet obecných rad, jezte klidně pětkrát denně.

Kolik toho jíst?

Opět dle preferencí a klidně do "prasknutí". Strava je založená na termogenních potravinách, které jídlo dobře spálí a ještě i pomůžou nakopnout metabolismus. Pravdivost této teorie byla potvrzena i studii, ve které srovnávali běžnou stravu s proteinovou. A také řadou příběhů po celém světě.

A co takhle jídelníček k nizkosacharidové / proteinové dietě?

Nejsem příznivcem rozdávání jídelníčků, protože neexistuje "jeden pro všechny", ale tady je vzor na pár dnů:

1. den

Snídaně Míchaná vajíčka

Svačina Kvalitní krůtí šunka

Oběd Řízky se zeleninovým salátem

Svačina Tvaroh

Večeře Fazole s volským okem

2. den

Snídaně Bílky se špenátem

Svačina Šunková rolka s vajíčkem

Oběd Kuřecí plátek, zelenina

Svačina Proteinový nápoj / tvaroh

Večeře Vepřový plátek na grilu, okurka

3. den

Snídaně Vejce natvrdo

Svačina Tvaroh, zelenina

Oběd Hovězí steak, zeleninový salát

Svačina Fazolový nákyp (fazole, rajče, paprika)

Večeře Uzená makrela

Co místo fazolí?

Všechny luštěniny - čočka, hrách, cizrna. Nebojte se luštěnin, oblíbíte si je.

A co alkohol?

Ten není dobrý obecně, ale autor (popularizátor) této stravy doporučuje dvě sklenice červeného večer.

Kdo vymyslel tuto dietu/stravu

Počátky jsou určitě v Atkinsonově dietě, tento princip však vychází z knihy Čtyřhodinové tělo od Tima Ferrisse. Knihu doporučuji přečíst nejen kvůli proteinové dietě

Kolik opravdu zhubnu?

Nevím. Je to individuální. A nic negarantuji, článek je informačního charakteru než jistotou. Jeden týden můžete zhubnout pět kilo (na váze) a další dva týdny třeba vůbec nic. Důležitější jsou však centimetry.

A co jo-jo efekt? Nehrozí?

Hrozí! Ale úplně stejně jako u jakékoliv jiné stravy, diety či dokonce liposukce apod. Když jednou někdo zhubne, neznamená to, že pak může jíst cokoliv a zůstane stejně hubený. Tak to přece nefunguje 😉 Jo-jo efekt není závislý vůbec na tom, jak kdo zhubl, ale spíše jak se chová a jí poté...

Houby?

Klidně. K masu nebo k vajíčkům je to perfektní.

Suchary, rýžové chlebíčky, ovesné vločky, sušenky?

Vše jsou to rychlé sacharidy, které nejsou povoleny

Můžu jíst A nebo B?

Pokud si nejste jistí, nejezte to. Uděláte lépe. V odpovědích a komentářích je pokryto snad vše.

Máte zkušenosti s nízkosacharidovou stravou?

Exit mobile version