Site icon Fitness101.cz

Nebezpečná sůl. Jak může poškodit vaše zdraví a proč s ní přestat?

sůl a sodík - škodí zdraví?

Ben_Kerckx / Pixabay

Téma soli se občas mihne médií jako něco, s čím bychom to neměli přehánět. A mají pravdu. Kolik soli či sodíku je ještě v pořádku a kdy už to může být negativní? Jaké hrozí problémy?

S ničím se nemá přehánět a sodík není výjimkou. Berte sodík, klidně jako synonymum soli, i když to není určitě zcela správně, ale sůl má sodíku přirozeně hodně – v čem je sůl, tam je sodík. Po přečtení článku budete o soli jinak přemýšlet…

Kolik sodíku potřebujeme

Doporučené množství sodíku je 2300 mg za den, což je horní hranice, pokud jste starší 50 let nebo máte vysoký tlak, problémy s ledvinami či cukrovku, pak horní hranice je 1500 mg.

Tato čísla jsou horní hranice. Lepší je držet se na menším množství.

Dávka nad 14000 mg je i toxická.

Funkce sodíku v těle

Nadbytek sodíku může znamenat časté močení, později zvýšení krevního tlaku a začne tlačit na cévy. Vyvrcholením může být i mozková mrtvice či infarkt.

Největší zdroje sodíku ve stravě

Obecně lze říct, že sodíku přijmete dostatek ve stravě a nemusíte nikterak dosolovat. Sodíku přijímáme více než je zdrávo. Pro Američany to dělá 3400 mg denně, Češi nebudou v tomto směru příliš jiní. Několik zdrojů, které nám navyšují příjem sodíku.

Připravené jídla a fast food

Obsahují mnoho soli a tím pádem i sodíku. Sůl najdete v paštikách, fast-foodu, pomazánkách, pečivu, sýrech a dalších podobných pokrmech.

Sodík v “klasickém” jídle

Sodík je součásti zeleniny, masa, vajec, mléka. Pokud jíte tyto potraviny, máte sodíku dostatek. Sklenice mléka má okolo 100 mg sodíku.

Omáčky a sůl

V kuchyni se málokdo obejde bez soli, řada jídel si o ní přímo říká. Ale i různá dochucovadla a omáčky mají sůl v sobě – lžička sojové omáčky třeba 1000 mg sodíku

The Salty Six – slaná šestka

Server heart.org vydal infografiku, která obsahuje “slanou šestku” – odkaz

Jak přežít v solném světě ve zdraví

Možná se vám do teď mohlo zdát, že možná se vám nedostává sodíku, ale zřejmě jste svůj pohled přehodnotili. Pár tipů, jak přežít v dnešním světě.

Sůl lze odnaučit stejně jako cukr. Vše je o zvyku a můžete přestat solit úplně, je to podobné jako s cukrem. Stačí omezovat sůl postupně až najednou ji bude vaše jídlo postrádat úplně.

Život bez soli, život bez závislosti?

Zbavit se soli je další z řady osvobození ve vašem životě, pokud jste již dali sbohem cukru, pak sůl je další v řadě. Pocit osvobození budete mít podobný. Budete se cítit zdravěji a bude vám lépe.

Jak jste na tom se soli? Solíte hodně?

zdroje
 http://www.mayoclinic.org/healthy-living/nutrition-and-healthy-eating/in-depth/sodium/art-20045479?pg=2
 http://www.heart.org/HEARTORG/GettingHealthy/NutritionCenter/HealthyEating/The-Salty-Six-Infographic_UCM_446591_SubHomePage.jsp
 http://www.nlm.nih.gov/medlineplus/ency/article/002415.htm
Exit mobile version