Téma soli se občas mihne médií jako něco, s čím bychom to neměli přehánět. A mají pravdu. Kolik soli či sodíku je ještě v pořádku a kdy už to může být negativní? Jaké hrozí problémy?
S ničím se nemá přehánět a sodík není výjimkou. Berte sodík, klidně jako synonymum soli, i když to není určitě zcela správně, ale sůl má sodíku přirozeně hodně – v čem je sůl, tam je sodík. Po přečtení článku budete o soli jinak přemýšlet…
Obsah
Kolik sodíku potřebujeme
Doporučené množství sodíku je 2300 mg za den, což je horní hranice, pokud jste starší 50 let nebo máte vysoký tlak, problémy s ledvinami či cukrovku, pak horní hranice je 1500 mg.
Tato čísla jsou horní hranice. Lepší je držet se na menším množství.
Dávka nad 14000 mg je i toxická.
Funkce sodíku v těle
- pomáhá udržovat správné množství tekutin v těle
- ovlivňuje svalové kontrakce a odpočinek svalů
- je důležitý pro růst
- podporuje metabolismus minerálů
Nadbytek sodíku může znamenat časté močení, později zvýšení krevního tlaku a začne tlačit na cévy. Vyvrcholením může být i mozková mrtvice či infarkt.
Největší zdroje sodíku ve stravě
Obecně lze říct, že sodíku přijmete dostatek ve stravě a nemusíte nikterak dosolovat. Sodíku přijímáme více než je zdrávo. Pro Američany to dělá 3400 mg denně, Češi nebudou v tomto směru příliš jiní. Několik zdrojů, které nám navyšují příjem sodíku.
Připravené jídla a fast food
Obsahují mnoho soli a tím pádem i sodíku. Sůl najdete v paštikách, fast-foodu, pomazánkách, pečivu, sýrech a dalších podobných pokrmech.
Sodík v “klasickém” jídle
Sodík je součásti zeleniny, masa, vajec, mléka. Pokud jíte tyto potraviny, máte sodíku dostatek. Sklenice mléka má okolo 100 mg sodíku.
Omáčky a sůl
V kuchyni se málokdo obejde bez soli, řada jídel si o ní přímo říká. Ale i různá dochucovadla a omáčky mají sůl v sobě – lžička sojové omáčky třeba 1000 mg sodíku
The Salty Six – slaná šestka
Server heart.org vydal infografiku, která obsahuje “slanou šestku” – odkaz
- chléb a rohlíky – 100g rohlíků (zhruba dva) obsahuje 603 mg sodíku
- salámy a uzeniny – šest plátků obsahuje zhruba polovinu doporučené dávky
- pizza – jeden dílek s několika vrstvami obsahuje více než polovinu DDD sodíku
- drůbež – záleží spíše na zpracování třeba grilované, v základu má 100g kuřete přes 100 mg sodíku
- sendviče a burgery – hlavně ty fast foodového typu, v jednom takovém může být i více sodíku než je doporučeno za celý den
- polévka – spíše ta v plechovkách, která není u nás příliš k dostání
Jak přežít v solném světě ve zdraví
Možná se vám do teď mohlo zdát, že možná se vám nedostává sodíku, ale zřejmě jste svůj pohled přehodnotili. Pár tipů, jak přežít v dnešním světě.
- jezte více čerstvých potravin – zelenina a ovoce jsou obecně méně bohaté na sodík
- vybírejte potraviny s menším množstvím sodíku – s etiketou nízký obsah soli/sodíku
- nesolte, pokud to není nutné – ne vždy je třeba solit
- omezte dochucovadla – kečup, sójovky, dresinky,..
- dochucujte bylinkami a kořením bez soli
Sůl lze odnaučit stejně jako cukr. Vše je o zvyku a můžete přestat solit úplně, je to podobné jako s cukrem. Stačí omezovat sůl postupně až najednou ji bude vaše jídlo postrádat úplně.
Život bez soli, život bez závislosti?
Zbavit se soli je další z řady osvobození ve vašem životě, pokud jste již dali sbohem cukru, pak sůl je další v řadě. Pocit osvobození budete mít podobný. Budete se cítit zdravěji a bude vám lépe.
Jak jste na tom se soli? Solíte hodně?
zdroje http://www.mayoclinic.org/healthy-living/nutrition-and-healthy-eating/in-depth/sodium/art-20045479?pg=2 http://www.heart.org/HEARTORG/GettingHealthy/NutritionCenter/HealthyEating/The-Salty-Six-Infographic_UCM_446591_SubHomePage.jsp http://www.nlm.nih.gov/medlineplus/ency/article/002415.htm