Site icon Fitness101.cz

Jaké se skrývá nebezpečí v energetických nápojích a proč by jej dospívající neměli raději pít vůbec

energetické nápoje a nebezpečí

energetické nápoje a nebezpečí

Energetické nápoje jsou populární zejména mezi mladými, právě tito konzumenti těchto nápojů mohou doplatit nejvíce na konzumaci zdraví nebezpečných drinků. Jaké nebezpečí se skrývá v energetických nápojích? A proč nejsou nejlepší volbou pro pití?

Kdo nepije energetické nápoje typu Monster, Big Shock či Red Bull, je “divný” v očích ostatních. Slib okamžité energie a přežítí třeba právě probíhajícího vyučování je nutí kupovat si tyto zázraky, které jsou plné cukru a kofeinu. A jejich vedlejší efekty nejsou zrovna neškodné.

V Británii začali bojovat s prodejem energy drinků na území škol, protože studenti byli nemocní, hyperaktivní či měli závratě z jejich konzumace. Někteří je volili dokonce i místo snídaně…

Negativa energetických nápojů

V půl litru takového nápoje najdete 13 lžiček cukru a 160 mg kofeinu.

Cukr je spojován s nárůstem obezity a podílí se na mnoha nemocech a chorobách v těle. Navíc cukr v energetických nápojích je z těch nejhorších zdrojů.

Pokud je nápoj bez cukru, najdete v něm umělá sladidla, které nejsou pro zdravý život také to nejlepší.

Kofein je v kontrolované míře v pořádku, v kávě či zeleném čaji je přínosem a považován za pozitivní díky přírodnímu původu. Původ kofeinu v energetických nápojích je řekněme jiný a je ještě v kombinací s dalšími nepřírodními látkami. Nadměrné dávky kofeinu mohou působit nespavost, třes, bolest hlavy či na hrudi.

Upozornění: Máte-li vy či vaše dítě má problémy se srdcem jakéhokoliv druhu, neměli byste konzumovat tyto nápoje vůbec.

Co může následovat po pití energetických nápojů

Vysoká konzumace energetických nápojů může vést k poškození jater či nervové soustavy. Při konzumaci při vývinu (puberta a dříve) jsou možné poruchy při růstu a rozvoji jedince. Pokud jsou konzumovány u této skupiny s alkoholem, riskují závažné poškození zdraví.

Pokud máte rádi pořad Peklo na talíři, Roman Vaněk věnoval jeden díl i energetickým nápojům. Podívejte se zde.

Klíč k energii nebo k nemocem?

Pití energy drinků nemusí být problém, když se pije opravdu občas a v malých dávkách, pokud je vše kontrolované. I tak je káva či zelený čaj určitě vhodnější volbou pro zdroj kofeinu. Vyhnout by se mu měli dospívající a lidé s problémy se srdcem.

Energetický nápoj může dodat energii, ale jedná se o celkem nebezpečnou věc, kdy zakrýváte potřebu spánku, které tělo čas od času potřebuje. Pití těchto nápojů nenahradí spánek a je třeba zvážit, zda-li chcete opravdu takto falšovat energii a tím pádem si i zhoršovat spánek.

Jaký je váš vztah k energetickým nápojům? Podlehli jste jim?

 

zdroje

http://www.caffeineinformer.com/energy-drink-side-effects
http://www.caffeineinformer.com/top-10-energy-drink-dangers
http://www.dailymail.co.uk/news/article-2542769/Energy-drinks-packed-sugar-caffeine-dangerous-drugs-banned-schools-government-adviser-warns.html

Exit mobile version