Site icon Fitness101.cz

Jak na motivaci po padesátce

Zajímalo mě, co trápí fanoušky tohoto blogu. Vyšlo z toho několik zajímavých námětů na články. Jeden z nich je právě tento o motivaci pro lidi ve věku kolem padesátky a poté. Jak se motivovat v tomto věku?

V době psaní článku je mi 21 let. Nevím, jak se budu cítit za třicet let, ale pokusím se vžít do situace a proč bych se sebou chtěl něco dělat ve smyslu cvičení, pohybu nebo zdravého jídla. Těším se na vaše komentáře.

Život nekončí…

Cvičící babička – zdroj: facebook.com

Často slyším lidi naříkat v tomto věku, že je už příliš nečeká. Mají špatné vyhlídky na práci. Začínají žít bez dětí. Řeší třeba první zdravotní problémy či životní krize. Život však v padesáti letech nekončí, pokračuje a bude pokračovat. Ovlivňujete svůj život již zcela sami.

Celý život je v rukou každého z nás a jak jej uchopíme je více méně na nás, existují výjimky.

Průměrný věk je u nás mezi 70 – 80 lety, tzn. i tak zbývá tomuto člověku 20 – 30 let, které může prožít kvalitně a stejně dobře jako ty léta předtím.

Zdravotní problémy

Se zvyšujícím se věkem se zvyšuje i pravděpodobnost nějakého zdravotního problému, pokud jste se nechovali k tělu příliš dobře – špatná strava, nezdravý životní styl, alkohol, cigarety, stres. V padesáti máte ještě solidní šanci ovlivnit, jak budete žít dále.

Pokud budete třeba pokračovat v trendu, který máte doposud – negativismus, špatná strava a věci viz. výše, pravděpodobně se dočkáte zdravotních komplikací.

Pokud změníte váš jídelníček nebo pokračujete v dobrém trendu z dřívějška, pak i v tomto věku můžete výt zdraví a žít plnohodnotný život. Chce to jen chtít a mít nějakou motivaci. Jak ji najít?

Trenér 70 let, klient 102 – zdroj: Facebook

Motivace pro zdravý životní styl po padesátce

Když teď  ve svém věku uvažuji, proč bych chtěl být zdravý nebo pohybově aktivní v daném věku, je to třeba důvod vnoučat. Nemám sice zatím ani své děti, ale myslím, že každá babička či dědeček chce svá vnoučata chodit “venčit”, jezdit s nimi na tůry nebo na dovolenou. Proč se neudržovat v kondici třeba jen kvůli tomu? Navíc dáte vnukovi či vnučce skvělý příklad, který třeba bude následovat a vy jej naučíte zdravému životnímu stylu, což je hodně potřebné v době, kdy dětská obezita je nejvyšší v historii. Jednou chci být příkladem pro své děti i vnoučata. Vy ne?

“50, tlustý, cukrovka, stále před tebou”

Kromě vnoučat to může být další důvod poznávat nové země. Doteď jste na to neměli příliš času. Teď jej máte. Udržujte se v kondici. I ta je nutná pro cestování, které vám usnadní. A na pláži se třeba nebudete až tak stydět a budete mít lepší postavu než lidé o dvacet let mladší. Není to fajn pocit? Nebo se projet na kole k nedalekému jezeru, udělat si výlet na hrad. Vždyť je to fajn a je lepší takové výlety dělat na kole (žijete zároveň s přírodou) než autem.

Pokud budete žít zdravě, pak se to odrazí i na vašem vnitřním pocitu. Budete plní elánu, nebudete znudění, protože budete vždy vědět, co dělat. Budete pozitivní a budete třeba inspiraci pro kamarády/kamarádky. Budete vypadat ve vašem věku mlaději, celkově budete zdravější a bude vám prostě lépe. Pro mě je tohle důvod, proč se starám o to, co jím teď a myslím, že v budoucnu to nezměním… Nechci.

Mohu pokračovat s dalšími tipy PROČ, ale stejně si musíte najít svůj důvod. A prostě být zdravý pln energie je fajn…

Jak na to teda?

V kondici se udržujte hlavně chůzi nebo jízdou na kole. Cvičte v tempu, které vám vyhovuje. Hýbejte se 3-4 krát týdně. Jezte klidně podle jídelníčku, který jsem sepsal. A buďte pozitivní!

Věk je pouze číslo a to je třeba si uvědomit. Pokud chcete žít aktivní život po padesátce a prožít vaše vnuky naplno, je pro to třeba něco dělat. Minimálně hlídat si, co jíte. A nikdy není pozdě…

Našli jste důvod, proč chtít být v kondici?

Exit mobile version