Pravý hamburger by měl obsahovat pouze maso, možná koření, vejce, ale rozhodně by podíl masa měl být nad 90%. Jenže realita u fast foodů je úplně někde jinde. Je až zarážející, kolik masa opravdu burger z těchto řetězců obsahuje…
Podle studie z Ohia je v USA snědeno 5 miliard hamburgerů ročně. Konzumenti předpokládají, že jedí maso. Proto autoři podrobili testu hamburgery z osmi řetězců v USA, pravděpodobně i pár těch, co máme u nás v ČR. Testovali burger až do nejmenšího vlákna a zjistili, že….
…tam téměř není maso!
Voda v takovém jednom burgeru zabírá 37 – 62% (střední hodnota 49%), obsah masa je pouze mezi 2 – 14%. Cena takového burgeru tedy absolutně nesouvisí s množstvím masa…
Copak to jíme? Byla zjištěna přítomnost kosterních svalů, krom nich ještě tkáň, cévy, nervy, tuková tkáň, chrupavky a kosti. Ve dvou vzorcích z osmi byli objevení parazité Sarcocystis.
Medián značící 12% masa v placce uvnitř hamburgeru není vysoké číslo. Kolik zaplatíte v obchodě za vodu? Není levnější si kupovat tu balenou než tu ve fast foodu uvnitř masa, kde tvoří polovinu?
Čas zapřemýšlet, co chceme jíst a za co utrácet peníze…