Víte, že čokoláda se řadí mezi superpotraviny? Co hnědá tabulka znamená pro lidský organismus? Proč ji jíst a jakou kupovat?
Sladkosti jsou pro vaše zdraví obecně špatně, do sladkosti se řadí i čokoláda, ale pouze ta nekvalitní. Pokud sáhnete v regálech obchodu po kvalitní, tzn. s obsahem kakaa více než 70%, pak již organismu prospívá než škodí. Tabulky s nižším obsahem jsou naopak plné cukru, tuků a různých náhražek, které škodí.
Proč jíst čokoládu
Už od mala mi bylo říkáno, že se jí čokoláda na nervy, aby se obalily. Samozřejmě i to je důvod, proč jíst čokoládu. Uvolňuje od stresu v těžkých chvílích, ale je toho daleko více. Hořká čokoláda obsahuje mnoho antioxidantů, které tělu neuvěřitelně pomáhají a prospívají. Kvalitní čokoláda prospívá vašemu mozku – lepší paměť i zlepšení motoriky a reakcí, vašemu srdci, především díky flavanoidům, a reguluje i krevní cukr.
Čokoláda je i pro krásu. Chrání vaši pokožku před škodlivým zářením ze slunce a vyhlazuje vrásky.
Čokoláda obsahuje flavanoidy – ovlivňují hladinu špatného cholesterolu (LDL), redukuje zanesení tepen a zlepšuje krevní oběh a cukr. Kromě flavanoidů najdete uvnitř pokladu jménem čokoláda železo, mangan, vlákninu, bílkoviny, vápník nebo měď. Tedy prvky, které tělu také pomáhají.
Hubnu s čokoládou
Je obecně rozšířeno, že čokoláda = přibrání na váze. Opět rozlišujme čokoládu a hnědou tabulku s pár procenty kakaa. Ta druhá potvrzuje danou rovnici, zatímco kvalitní čokoláda 70%+ pomáhá při redukci váhy. Bylo prokázáno, že kalorie z čokolády jsou jiné než ty ostatní a čokoláda je spojována i se ztrátou váhy podle několika průzkumů a studií.
Čokoláda má i vliv na váš metabolismus.
Čokoládu byste mohli zařadit do vašeho jídelníčku denně, ale, jak se říká, všeho s mírou. Jsou doporučeny 2-3 čtverečky této pochoutky denně…
Neodpírejte si čokoládu, ani při hubnutí, stačí vybrat tu správnou. Naštěstí nabídka pravých čokolád je celkem široká.
Máte rádi čokoládu? Věděli jste, že je to takový “léčitel”? Kolik čtverečků čokolády sníte denně?