Výživa je plná nesmyslů, které ve skutečnosti zhoršují naše zdraví a přidávají nám na váze. Ty největší lži či nesmysly jsou v tomto seznamu. Které lži věříte?
Hned první taková lež vám bude více než známá a povědomá…
Obsah
Vejce jsou špatná pro vaše zdraví!
Kolikrát jste to v minulosti slyšeli? Určitě hodněkrát. Omezení spotřeby na 3 vejce týdně atp. Vzpomínáte?
Cholesterol, který měl být tím důvodem proč nejíst vejce, se ukázal jako ten dobrý cholesterol (více o cholesterolu tady), který zdraví prospívá a ničí právě ten, který je spojován s chorobami srdce. Žádná studie neprokázala spojitost mezi srdečními chorobami a vejcemi.
Vejce je dokonalé jídlo pro lidi, přírodní multivitamín – obsahuje bílkoviny, vitamíny, minerály i antioxidanty a navíc vejce na snídani může pomoci v boji s nadváhou.
zdroje:
http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/23021013
http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/16340654
http://ajcn.nutrition.org/content/70/2/247.short
http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/16373948
Kalorie je kalorie
Hodně příruček k hubnutí sází na přístup “kalorie spálené, kalorie přijaté”. Tedy přístup, který může fungovat a podle logiky by měl.
Největší zádrhel bude v původu kalorie…
Bílkoviny – mohou navýšit rychlost metabolismu, snížit chuť k jídlu ve srovnání se sacharidy či tuky. Rovněž může budovat svalovou hmotu, která pálí kalorie v klidové fázi.
Fruktóza vs. glukóza – fruktóza (ovoce, med) může zvyšovat chuť k jídlu ve srovnání se stejným počtem kalorií z glukózy (potraviny s vysokým glykemickým indexem).
Kalorie jsou třeba, ale neměli byste se spokojit s tím, že všechny jsou stejné. Nejsou!
Různý původ jídel má různé účinky na zdraví či hlad.
zdroje:
http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/18469287
http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/23280226
Příliš mnoho bílkovin škodí vašemu tělu
Obecně se udává, že bílkoviny škodí ledvinám či mohou poškodit kosti. Opak u obou je pravdou potvrzenou i studiemi…
Krátkodobě může příjem bílkovin uškodit kostem kvůli vylučování vápníku z nich. Dlouhodobě však zlepšuje hustotu kostí a snižuje pravděpodobnost zlomenin v pozdějším věku.
Pravda o ledvinách je složitější. Pokud již člověk má problémy s ledvinami, snížení příjmu bílkovin je nutné, pro zdravého jedince však je protein bezpečný.
U zdravých rovněž větší příjem bílkovin může snížit hlavní faktory při vzniku ledvinových nemoci diabetes a vysoký krevní tlak.
Strava bohatá na bílkoviny byla prokázaná studiemi (i vlastní zkouškou), že snižuje procento tělesného tuku a zvyšuje svalovou hmotu.
Zdroje:
http://press.endocrine.org/doi/abs/10.1210/jc.2003-031466
http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/21102327
http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/23739654
http://www.nutritionandmetabolism.com/content/2/1/25
Pšenice je zdravá a každý by ji měl jíst
Označováno jako zdravé jídlo, které však až tak zdravé zřejmě nebude. Poslední výzkumy naznačují, že významné procento lidí na planetě může být citlivé na gluten, který v pšenici je.
Ti, co jsou citliví (nejen celiaci) mohou zažít stravovací problémy, bolest, krvácení, problémy se stolici či únavou.
Teď přichází to zajímavé:
V kontrolovaných testech u jedinců, kteří přijímali pšenici, měli zvýšené riziko vzniku kardiovaskulárních chorob za pouhých 12 týdnů testu… Jiné testy ukázali asociaci pšenice a poruchy mozku jako autismus či schizofrenie.
Celozrnná pšenice může být zdravější, ale rozumnější bude zřejmě ji přeskočit.
Tip: Zajímavý postřeh měl nejen k pšenici Adam Marčan – Kdo je vlastně nemocný?
Zdroje:
http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/23280226
http://authoritynutrition.com/6-ways-wheat-can-destroy-your-health/
http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3292448/?report=classic
Nejlepší strava je nízkotučná a bohatá na sacharidy
Tento trend začal podle všeho někdy v 80. letech, kdy politici a zdravotnické autority začali tvrdit, že správná cesta ke zdraví je skrz nízkotučné jídlo.
Jenže skutečnost byla jiná. Obezita i v době nízkotučných jídel se stávala stále větším problémem.
Women’s Health Initiative udělala největší studii vůbec (48 tisíc žen). Náhodně určili, které ženy budou jíst nízkotučně a které klasickou stravu.
Studie trvala 7,5 let a výsledek byl pro mnohé překvapující. Ženy na nízkotučné stravě vážili pouze o půl kila méně než ty na normální stravě. Nebylo zaznamenáno ani snížení rizika vzniku rakoviny či kardiovaskulárních nemocí.
Nízkotučná strava je tedy značně neefektivní. A pro některé skupiny taková strava může být dokonce nebezpečná.
Zdroje:
http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/16391215
Pokračování článku
Věřili jste nějaké ze zmíněných věci předtím než jste se pustili do čtení tohoto článku? Překvapila vás nějaká informace?