Site icon Fitness101.cz

Jak na sexy břicho i six pack. Kde a s čím začít?

Jak na sexy břicho - strava a cviky

Jak na sexy břicho - strava a cviky

Břicho je jedna z nejtěžších části těla, na které můžete pracovat. Dosáhnout plochého břicha či six-packu dá hodně práce, vezme spoustu sil a musíte tomu obětovat hodně věcí. V tomto článku vás provedu základy.

More...

Než si vůbec řekneme, jak pracovat na břichu, je třeba si uvědomit, že six pack má každý člověk na planetě a je jedno jestli váží 80 nebo 150 kg, jen je ukrytý pod různým množstvím tukové vrstvy, kterou je třeba odstranit, aby sexy břicho bylo vidět. Cvičením břicha to neuděláte a váš pas se pravděpodobně ještě zvětší, protože břišní svaly tukovou vrstvu ještě více vysunou…

Je třeba pracovat na jídelníčku, pravidelném pohybu i trupu těla zároveň. Touto kombinací dosáhnete velkých výsledku, pokud budete chtít a budete následovat pravidla jako pravidelné jídlo, odstranění přebytečného cukru a tuků z jídla, jíst kvalitní jídlo a pravidelně cvičit a hýbat se. Na úvod než začnete bláznit a dělat věci, které popíšu níže, stačí. Musíte první zlikvidovat tukový polštář a pak pracovat na samotném břichu.

Jídlo je energie…

I když jídlo může za nevzhledné postavy, může také za ty oku více lahodící. Jen záleží na volbě, prioritách a myšlení jedince. Každý může dosáhnout stejného výsledku, pokud se bude snažit.

Do jídelníčku je třeba zařadit bílkoviny (maso, vejce, mléčné výrobky, luštěniny, tofu,…), které budete jíst v každém jídle. Bílkoviny drží vaše svaly a jen díky příjmu bílkovin neztrácíte svaly, ale pomáháte i tuku ven z těla. Je třeba omezit příjem sacharidů (pečivo, těstoviny, rýže, brambory, ovoce, a ten největší hnus jako brambůrky, sladké pečivo – koblihy, koláčky, zákusky), které by měly tvořit 40-60% kalorií, více už je špatně. Tělo již neužije a zbytečně je ukládá na horší časy – tuk právě v břiše nejčastěji. A příjem tuku je třeba také odseknout. Tuk přijímejte ze zdrojů jako ořechy, avokádo nebo olivový olej.

Taková strava vás uspokojí a dodá energii pro lepší postavu i výsledky. Není třeba se toho bát, není to věda.

..kardio nutností…

Nejen pro slupnutí největší části tuku z břicha a z celého těla, ale i pro vyladění vašich břišních svalů a ukázání six-packu, je třeba kombinace kardia a posilování. Kardio už v této části volíte více méně podle sebe. Kardio ve stádiu těsně před ukázáním six packu je ten největší motor. Každý běh jde extrémně poznat a tuk mizí opravdu rychle, pokud tedy není veškerá snaha uhašena v kuchyni…

Kardio 3-4 týdně není určitě problém pro nikoho, kdo se dostal z tlouštíka až sem. Nebo i pro lidi, kteří touží mít jen úspěch na koupáku…

Běhání, intervalový trénink, sprintování do kopců, jízda na kole a další věci jsou pro břicho účinné a berte je jako kardio, které je nutné pro vaše břicho! Samozřejmě kardio není jen o cílení na břicho, ale posilujete tím i zbytek těla.

…sklapovačky nesmyslem…

Když vidím na různých fitness stránkách různé 30 denní výzvy, kdy máte dělat denně sklapovačky a dostanete se snad na dvě stě při posledních dnech, kroutím hlavou a říkám si proč???

Už je naštěstí ve vzdělanějších kruzích zaběhnuto rčení: Six pack není dělán tisícem sedu lehů… A je to pravda. Sexy břicho můžete mít mnohem účinněji a zábavněji. A ruku na srdce sklapovačky nejsou až tak bezva na vaše břicho a zároveň tím trpí hodně záda a celkově bych nejraději tento cvik zapomněl…

Cviky na břicho jsou skvělé a zábavné. Břicho cvičím nejraději ze všeho. Důvod je jednoduchý, cviků je mraky a stačí mi k tomu své vlastní tělo. Nepotřebuji činky jako na dřepy či bench press.

Cviky na břicho ve zkratce:

  • plank – držte váha svého těla na loktech a špičkách nohou. Tělo se snažte držet rovnoběžně s podlahou
  • boční plank – totéž akorát držíte tělo na ruce a hraně nohy
  • dotýkání paty – lehněte na záda, lehce zvedněte hlavu, pokrčte nohy a „kývejte“ se k patám a dotkněte se jich rukou
  • „jízda na kole“ – klasika z tělocviku
  • z lehu na záda zvedněte pravou část a téměř se dotkněte levého kolena, zpět do původní polohy a druhá půlka
  • sprintování na místě (horolezec) – na zemi ruce(dlaněmi) a nohy. Pozice jako ve startovním postoji a střídáte nohy, stojíte však na místě. Nohu se snažte dostat co nejblíže ruk
  • nůžky – zvedáte nohy i vrch těla k sobě
  • zdvihy nohou – z lehu zvedáte jen nohy do pravého úhlu se zemí

Je jich více, ale tyto jsou účinné a pro mě i zábavné.

Ukázky některých cviků na břicho

planlk

Horolezec:

10 minutový cvičení břicha

…nejen břicho cvičiti

Při soustředění na břicho a jeho cvičení je třeba nezapomenout na ostatní partie. Často i ty zaměstnávají břicho a někdy ještě více než specializované cviky – třeba dřepy s činkou před hlavou nebo i mrtvý tah si vyžaduje břicho. Tělo je celek a cvičte jej celé od hlavy až k patě a je jedno, že je sezona, kdy musíte vyladit břicho. Soustředěním pouze na břicho si spíše uškodíte, velké cviky – dřep, mrtvý tah nebo bench, jsou základem vždy a všude.

Pár pravidel pro cvičení břicha

  • Břicho necvičte každý den, potřebujete svůj čas na regeneraci. Věnujte mu v programu 3-4 tréninky týdně.
  • Břicho se cvičí na konec tréninku!
  • Nevěnujte tréninku břicha dlouhé minuty, stačí i 5-10 minut a můžete své břicho odrovnat účinnými cviky a ne stovkami sklapovaček…
  • Dělejte strečink, i břicho je sval a tak jej protáhněte před i po tréninku
  • Zapomeňte na 30 denní výzvy, raději si sestavte účinný program

Six pack/ sexy břicho je záležitost, která zabere spoustu času, ale je to cíl, který může zdolat úplně každý. Jen musí chtít. Tak ať máte pevnou vůli a uspokojující výsledky.

Exit mobile version