• You are here:
  • Home »
  • Ostatní »

Petr Fořt o výživě: Není jasné, jak je to vlastně správně

Petr Fořt je jedním z nejznámějších lidí, kteří se točí v ČR kolem zdravého stravování. Nedávno s ním vyšel zajímavý rozhovor, vybírám z něj ty části, které mě zaujaly a věřím, že mohou být užitečné i pro vás.

Na otázku co by nikdy nejedl:

Knedlíky s jakoukoliv konvenční omáčkou, většinu hotovek, zadělávané polévky, pouliční bramboráky, sekanou v housce, fast food amerického typu včetně hranolků, brambůrky a všemožné solené čipsy, sušenky, asi by toho bylo ještě víc…. Když sním něco, co nebylo kvalitní, ale „nějak jsem si toho nevšiml“, organismus mi to za pár hodin dá nepříjemným způsobem najevo.

Přesně podobně to cítím i já, důležitá je hlavně ta poslední věta, organismus vám to dá najevo, když mu to nesedlo – “brká” se vám, pálí žáha nebo vám klasicky není jen dobře. Po dobrém jídle byste měli mít energii a cítit se fajn.

A co sója?

Lidé už asi někde slyšeli, že je zdravá, podobné to je s cereálními vločkami. Sója je luštěnina, tudíž obtížně stravitelná potravina, problém je s její genetickou modifikací, zpomaluje trávení. Dobře, sójový protein se ukázal jako zdravotně prospěšný, ale protože jsme každý jiný, pro hodně z nás je to potravina nevhodná. Ostatně, důkazy její nevhodnosti v lidské výživě jsou zcela reálné – testy potravinových intolerancí, které jsem osobně používal ve své privátní poradenské praxi, ukázaly, že až 90 procent lidí sóju „nesnáší“. Podobně jako mnozí nesnášejí lepek! Každý z nás by měl respektovat svůj metabolismus, svoje preference, měl by si pamatovat, co mu „dělá dobře“, poučit se ze stravovacích „přešlapů“ – aby věděl, jak jeho tělo funguje.

Sóju jsem dříve jedl a možná i trochu propagoval, teď vím již z více zdrojů, že to není příliš vhodné. Petr Fořt přidal určitě cennou zkušenost.

Věděli jste, že až 90% zpracovaných potravin na pultech obsahuje sóju v různých podobách?

Jaká je správná strava?

Stále není jasné, „jak to vlastně je správně“.

Co by měli (nejen) sportovci jíst?

Nelze formulovat obecná, jednoduchá, přitom vždy správná pravidla sportovní výživy. Vždyť tohle my odborníci nedokážeme formulovat ani v případě obecné výživy! Je tomu tak proto, že za celá desetiletí výzkumu se ještě nepodařilo ani sportovním fyziologům, ani vědcům, zabývajícím se výživu populace, definovat, co to ta „správná výživa“ vlastně je. 

Celý rozhovor najdete na iDnesu. Třeba si z něj vezmete něco jiného než já.

Výživovou poradnu, kterou Petr Fořt vede a chtěli byste zkusit jeho rad využít, najdete tady.

 

Leave a Comment: