sůl a sodík - škodí zdraví?

Nebezpečná sůl. Jak může poškodit vaše zdraví a proč s ní přestat?

Téma soli se občas mihne médií jako něco, s čím bychom to neměli přehánět. A mají pravdu. Kolik soli či sodíku je ještě v pořádku a kdy už to může být negativní? Jaké hrozí problémy?

S ničím se nemá přehánět a sodík není výjimkou. Berte sodík, klidně jako synonymum soli, i když to není určitě zcela správně, ale sůl má sodíku přirozeně hodně – v čem je sůl, tam je sodík. Po přečtení článku budete o soli jinak přemýšlet…

Kolik sodíku potřebujeme

Doporučené množství sodíku je 2300 mg za den, což je horní hranice, pokud jste starší 50 let nebo máte vysoký tlak, problémy s ledvinami či cukrovku, pak horní hranice je 1500 mg.

Tato čísla jsou horní hranice. Lepší je držet se na menším množství.

Dávka nad 14000 mg je i toxická.

Funkce sodíku v těle

  • pomáhá udržovat správné množství tekutin v těle
  • ovlivňuje svalové kontrakce a odpočinek svalů
  • je důležitý pro růst
  • podporuje metabolismus minerálů

Nadbytek sodíku může znamenat časté močení, později zvýšení krevního tlaku a začne tlačit na cévy. Vyvrcholením může být i mozková mrtvice či infarkt.

Největší zdroje sodíku ve stravě

Obecně lze říct, že sodíku přijmete dostatek ve stravě a nemusíte nikterak dosolovat. Sodíku přijímáme více než je zdrávo. Pro Američany to dělá 3400 mg denně, Češi nebudou v tomto směru příliš jiní. Několik zdrojů, které nám navyšují příjem sodíku.

Připravené jídla a fast food

Obsahují mnoho soli a tím pádem i sodíku. Sůl najdete v paštikách, fast-foodu, pomazánkách, pečivu, sýrech a dalších podobných pokrmech.

Sodík v „klasickém“ jídle

Sodík je součásti zeleniny, masa, vajec, mléka. Pokud jíte tyto potraviny, máte sodíku dostatek. Sklenice mléka má okolo 100 mg sodíku.

Omáčky a sůl

V kuchyni se málokdo obejde bez soli, řada jídel si o ní přímo říká. Ale i různá dochucovadla a omáčky mají sůl v sobě – lžička sojové omáčky třeba 1000 mg sodíku

The Salty Six – slaná šestka

Server heart.org vydal infografiku, která obsahuje „slanou šestku“ – odkaz

  • chléb a rohlíky – 100g rohlíků (zhruba dva) obsahuje 603 mg sodíku
  • salámy a uzeniny – šest plátků obsahuje zhruba polovinu doporučené dávky
  • pizza – jeden dílek s několika vrstvami obsahuje více než polovinu DDD sodíku
  • drůbež – záleží spíše na zpracování třeba grilované, v základu má 100g kuřete přes 100 mg sodíku
  • sendviče a burgery – hlavně ty fast foodového typu, v jednom takovém může být i více sodíku než je doporučeno za celý den
  • polévka – spíše ta v plechovkách, která není u nás příliš k dostání

Jak přežít v solném světě ve zdraví

Možná se vám do teď mohlo zdát, že možná se vám nedostává sodíku, ale zřejmě jste svůj pohled přehodnotili. Pár tipů, jak přežít v dnešním světě.

  • jezte více čerstvých potravin – zelenina a ovoce jsou obecně méně bohaté na sodík
  • vybírejte potraviny s menším množstvím sodíku – s etiketou nízký obsah soli/sodíku
  • nesolte, pokud to není nutné – ne vždy je třeba solit
  • omezte dochucovadla – kečup, sójovky, dresinky,..
  • dochucujte bylinkami a kořením bez soli

Sůl lze odnaučit stejně jako cukr. Vše je o zvyku a můžete přestat solit úplně, je to podobné jako s cukrem. Stačí omezovat sůl postupně až najednou ji bude vaše jídlo postrádat úplně.

Život bez soli, život bez závislosti?

Zbavit se soli je další z řady osvobození ve vašem životě, pokud jste již dali sbohem cukru, pak sůl je další v řadě. Pocit osvobození budete mít podobný. Budete se cítit zdravěji a bude vám lépe.

Jak jste na tom se soli? Solíte hodně?

zdroje
 http://www.mayoclinic.org/healthy-living/nutrition-and-healthy-eating/in-depth/sodium/art-20045479?pg=2
 http://www.heart.org/HEARTORG/GettingHealthy/NutritionCenter/HealthyEating/The-Salty-Six-Infographic_UCM_446591_SubHomePage.jsp
 http://www.nlm.nih.gov/medlineplus/ency/article/002415.htm

Leave a Comment:

2 comments
Tomas says 16.10.2014

Musím zareagovať,
Neber to ako krtitiku, iba ako názor, ale vo „vnútrozemí“ ako je CZ/SK sa do soli pridáva jód, čo je extra dôležitá prísada pre funkčnosť štítnej žľazy. Ľudia čo žijú pri pobreží Jód prijímajú prirodzene, ale my nie a preto nám to dávkujú (jodidovaná soľ). Zdôrazňujem teda morské produkty (ryby primárne), morskú soľ, ktorá nie je tak slaná ako klasická soľ.
Toto si v článku nespomenul.

Reply
    Jana Tomanová says 19.10.2014

    Díky za doplnění, určitě to dává smysl, co píšeš. Ale i přesto, je dobré přemýšlet o ubrání soli ve stravě.

    Reply
Add Your Reply