Káva a zdraví?

10 největších lží o jídle, kterým musíte přestat věřit okamžitě, abyste zůstali zdraví (2.)

Výživa je plná nesmyslů, které ve skutečnosti zhoršují naše zdraví a přidávají nám na váze. Ty největší lži či nesmysly jsou v tomto seznamu. Které lži věříte? Druhý díl

V prvním díle jsme rozebrali třeba vejce a jejich škodlivost či jak účinná je nízkotučná strava. V tomto článku dokončíme desítku lží o jídle a výživě.

Káva je špatná

Krátkodobě může káva zvýšit krevní tlak, v dlouhodobém horizontu může však snížit riziko některých vážných chorob.

Ti, co pijí kávu:

  • mají snížené riziko diabetu II
  • nižší riziko Alzheimerovy či Parkinsonovy choroby
  • nižší pravděpodobnost onemocnění jater, např. cirhóza

Kofein, který se v kávě vyskytuje, pomáhá i v hubnutí – pomáhá odvádět tuk, zrychluje metabolismu a významně zvýší výkon při tréninku.

Může se podílet také na zlepšení nálady, paměti či reakční době. Káva je také nejbohatší zdroj antioxidantů vůbec (více než ovoce či zelenina).

Pokud chcete zažít tyto výhody na vlastní kůži, ale jste citliví na kofein, pak zkuste zelený čaj, který má hodně podobných vlastností a obsahuje méně kofeinu.

Takže pijte kávu, není to problém.

*kávou se myslí káva, ne populární instantní nápoje s rozpustnými granulemi

http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/10556993
http://onlinelibrary.wiley.com/doi/10.1002/mds.21706/abstract
http://www.gastrojournal.org/article/S0016-5085(07)00568-9/abstract?cc=y
http://onlinelibrary.wiley.com/doi/10.1111/j.1467-3010.2007.00665.x/full

Maso je pro vás špatné

Maso je velmi ožehavé téma. Jedna skupina si nedovede život představit a ukazuje jasně jeho nutnou přítomnost v jídelníčku, druhá skupina ukazuje na nárůst výskytu srdečních chorob, který spojuje s konzumací masa. Pár studií to rozlousklo takto:

Konzumace zpracovaného masa – klobásky, uzeniny, paštiky – může choroby způsobovat. Avšak nezpracované maso se do této statistiky nijak nezapisuje a nijak ji neovlivňuje. Podle velké studie z roku 2010, která zasáhla přes milion lidí, není znatelný vztah mezi konzumací nezpracovaného masa a srdečními chorobami či diabetem II.

Rovněž vazba mezi konzumací masa a rakovinou se ukázala jako velmi slabá. Jedinou možnou vazbou mezi rakovinou a nezpracovaným masem může být díky přípravě – například spálené maso může přispívat k posílení této vazby.

Maso obsahuje kvalitní bílkoviny, vitamíny, minerály a další živiny potřebné pro tělo i mozek.

Nezpracované maso podle studie je bezpečné a není příliš třeba přemýšlet, že má potravina, která je tady tisíce let podíl na růstu počtu lidí s rakovinou či různým onemocněním (uzeniny však takový podíl bezesporu mají..)

http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/23497300
http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/20479151
http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/23497300

Nízkosacharidová / proteinová strava je neefektivní a škodí

U nás je nízkosacharidová strava poměrně nová, ve světě již frčí řadu let. Nejvíce je vytýkáno této stravě, že se jedná o „tučnou“ stravu a je škodlivá pro tělo.

Opět vzniklo několik studií a vyšlo najevo třeba toto:

  • Nízkosacharidovka vede ke snížení krevního tlaku
  • Nastavení stravy – sněz, kolik chceš – vede k daleko většímu úbytku na váze než při stravě omezenou kaloriemi
  • Zvyšuje podíl HDL cholesterolu
  • Nízkosacharidovka snižuje obsah cukru v krvi a snižuje nutnost medikace při léčbě cukrovky
  • Nízkosacharidovka je snadněji dodržovatelná než třeba nízkotučná, protože lidé nejsou hladoví a omezení kaloriemi

Nízkosacharidová strava je zbraň, která může pomoci snížit počet obézních na světě či lidí trpících cukrovkou, což jsou významné problémy dnešního světa.

http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/16409560
http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/17971178
http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/19099589

Tuk dělá lidí tučné

Zní to logicky, protože to, co plní naše těla je tuk. Takže tučné jídlo znamená, že přibereme na svá těla tuk. Jenže není to tak jednoduché.

Pokud je vaše strava bohatá na tuk i na sacharidy, pak ano, velmi pravděpodobně přivítáte na svém těle další tuk. Pokud je však vaše strava složena z tuku a je bohatá na bílkoviny, pak máte skvěle nakročeno k úbytku na váze.

http://onlinelibrary.wiley.com/doi/10.1111/j.1467-789X.2012.01021.x/abstract

Cukr je špatný, protože obsahuje „prázdné“ kalorie

Na začátek ano je špatný a je to zřejmě nejhorší ingredience, kterou najdete v kuchyni. Jenže ne všechen cukr je stejný.

Zatímco ten klasický, který najdete ve sladkostech, sladkém pečivu, nápojích, je extrémně škodlivý, tak ten, který najdete v ovoci není. Ovoce jsou tedy povolené.

Spokojit se s tvrzením, že cukr jen obsahuje prázdné kalorie, je málo. Cukr je daleko horší než pouze v tomto směru.

Nějaké další lži?

Znáte nějaké další lži, které v článcích uvedeny nejsou? Překvapily vás některé lži? Jaké?

Leave a Comment: